参考となる主な著書や論文(代表的なもの)
Quality evaluation of shiitake mushrooms dried by vacuum microwave treatment. Food Science and Technology Research 26(3): 339 - 350. 佐々木勇麻,折笠貴寛,中村宜貴,林 清忠,八坂慶仁,牧野直樹,正畠宏一,小出章二,椎名武夫 (2020) 青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響 ―輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCA―. 農業食料工学会誌 82(1): 65-76. Takahiro Orikasa, Shoji Koide, Hana Sugawara, Manami Yoshida, Kazuhisa Kato, Uzuki Matsushima, Masumi Okada, Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Akio Tagawa(2018) Applicability of vacuum-microwave drying for tomato fruit based on evaluations of energy cost, color, functional components, and sensory qualities Journal of Food Processing and Preservation 42(6): e13625. Takahiro Orikasa, Naoki Ono, Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Shoji Koide(2018) Impact of blanching pretreatment on the drying rate and energy consumption during far-infrared drying of paprika (capsicum annum L.) Food Quality and Safety 2(2): 97-103. 小出章二(分担執筆) (2018) 8章 農産物の貯蔵・加工・流通,「工業技術者のための農学概論」,理工図書,東京 折笠貴寛(分担執筆) (2018) 11章 食品の安全と食品加工,「工業技術者のための農学概論」,理工図書,東京 折笠貴寛,北舘奏子,渡邊高志,小出章二(2017) 遠赤外線乾燥条件の違いがキャベツの品質変化および消費電力量に及ぼす影響. 農業食料工学会誌 80(1): 66-74. 早川香寿美,山﨑未遊,折笠貴寛,小出章二(2017) マイルドな脱水が青果物の保存および生存率に与える影響. 農業食料工学会誌東北支部報 64: 1-4. Shoji Koide, Riko Kumada, Kasumi Hayakawa, Itsuki Kawakami, Takahiro Orikasa, Mitsuhiko Katahira, Matsuo Uemura(2017) Survival of cut cabbage subjected to subzero temperatures. VI International Postharvest Unlimited Conference, VI.P1. 折笠貴寛,小出章二,澤田みのり,三鹿暉峻,佐々木邦明,渡邊高志,安藤泰雅,中村宣貴,村松良樹,椎名武夫,田川彰男(2017) ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定. 農業食料工学会誌 79(2): 122-130. The influence of inhibit avoid water defect responses by heat pretreatment on hot air drying rate of spinach. Journal of Food Engineering 168: 113-118. 小出章二,折笠貴寛,小出冬菜,村松良樹,田川彰男(2016) 乾燥米飯の乾燥・保存・吸水における含水率予測. 日本食品保蔵科学会誌 42(2): 59-64. 渡邊高志,折笠貴寛,佐藤和憲,小出章二,椎名武夫,田川彰男(2015) コンジョイント分析を用いた乾燥パプリカの最適ブランチング処理条件の検討. 日本食品科学工学会誌 62(8): 394-401. ブランチング処理がカットキャベツの遠赤外線乾燥過程における水分蒸散速度および品質変化に及ぼす影響. 農業食料工学会誌 76(5): 387-394. 菅 理哉,小出章二,折笠貴寛,中村宣貴,椎名武夫(2014) 保蔵温度の異なる緑熟トマトの追熟中の果皮色と果実品質との関係. 日本食品保蔵科学会誌 40(6): 279-283. 精米後の酒米の水分吸着等温線. 日本食品保蔵科学会誌 39(2) , 83-86. 小出章二(分担執筆) (2012) よくわかる農業施設用語解説集,筑波書房,東京 (ISBN: 978-4-8119-0408-5) Koide, S., Koishi, M., Atungulu, G.G. (2012) Study on the storability of grain amaranth at low temperature. Food Preservation Science, 38(2), 93-99. |
トップページに戻る。
last modified January 25, 2021
Copyright © 2012 Laboratory of Postharvest Science and Technology, Faculty of Agriculture,
Iwate University. All rights reserved