食品成分によるカルシウム利用性の向上

 乳タンパク質であるカゼインがカルシウムの吸収を促進し、骨の強度を増加させることを明らかにした。現在、他の食品成分による生体カルシウム利用性の向上を研究している。

主要業績

Y. V. Yuan, D. D. Kitts, T. Nagasawa, S. Nakai. Paracellular calcium absorption, femur mineralization and biomechanics in rats fed selected dietary proteins. Food Chem., 39: 125-137 (1991)

T. Nagasawa, Y, V. Yuan and D. D. Kitts. Casein phosphopeptides enhance paracellular calcium absorption but do not alter temporal blood pressure in normotensive rats. Nutr. Res., 11: 819-830 (1991)

D. D. Kitts, Y, V. Yuan, T. Nagasawa and Y. Moriyama. Effect of casein, casein phosphopeptides and calcium intake on ileal 45calcium disaapearance and temporal systolic blood pressure in spontaneously hypertensive rats. Br. J. Nutr., 68: 765-781 (1992)